. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Facebook
Alpy, informace, aktuality, fotografie, videa, doporučení, ceny, popisy cest, aktuální počasí, ubytování v horských chatách, zkušenosti, aktuální situace, dopravní info

20. dubna 2020

Vyměřený čas (film) - poučíme se?



Je to varování. Jak daleko jsme od doby, která je v americkém filmu (In Time) popsána. Kamery nás sledují na každém kroku. Díky koronaviru se statisíce lidí nechává dobrovolně a přímo nadšeně sledovat různými mobilními aplikacemi. Mají přitom pocit, že pomáhají dobré věci. Možná ano. Možná pomáhají. Ale skončí to s koncem pandemie? Skončí vůbec pandemie? Skončí sledování?
Neskončí.
Sledují nás mobilní operátoři přes telefony, banky prostřednictvím platebních karet, obchody prostřednictvím slevových karet nebo všudypřítomné kamery přes poznávací značky našich aut nebo díky rozpoznávání obličejů. Prvních jedenáct lidí si v Česku do těla nechalo vložit NFC čip už v dubnu 2016 - dobrovolně. Bude mít každý člověk v těle čip? Budeme za pár let chodit s čipem pod kůží? Blíží se čipová totalita?

Připadá vám to šílené? Americká firma Three Square Market, která vyrábí prodejní automaty, přišla už někdy v roce 2018 s nabídkou, která se z pohledu normálního člověka rozhodně odmítá: svým zaměstnancům umožnila implantaci čipu, pomocí něhož by mohli platit v bufetu nebo otevírat dveře. Místo plastové kartičky by měli zaměstnanci v ruce (konkrétně mezi palcem a ukazováčkem) implantovaný čip, díky němuž by na kartičku už nemuseli nikdy myslet. Asi 50 z 85 zaměstnanců s nabídkou souhlasila. Three Square Market byla první společností ve USA, která tuto možnost nabídla.

Díky pandemii jsou na současnou společnost vyvíjeny různé tlaky. Možná budou za pár měsíců cestovat přes hranice jen lidé, kteří budou testování na koronavirus. To si dovedete představit ne? Možná budou smět přes hranice jen ti, kteří budou mít potvrzení o testování zapsáno v cestovním pase. To taky zní dost uvěřitelně že? Možná, že cestovat budou smět jen lidé očkovaní. I to je celkem uvěřitelné. Možná vzhledem k ceně nebo jednoduchosti nebo z nějakého jiného důvodu bude lepší některé údaje ukládat ne v cestovním pase, ale v malém levném čipu pod kůží cestovatele. Už se vám to zdá moc? Možná že se najde dost takových lidí, kterým to zase až tak vadit nebude, protože jako očipovaní budou mít spoustu výhod. Možná že těch odmítačů nebude tak moc, aby ti nahoře nemohli zavést jízdenky na vlak nebo autobus uložené do čipu pod kůží. Tak to už fakt ne, říkáte si. No možná ne, ale kde je ta hranice? Pokud budou stimuly dostatečně lákavé, finančně zajímavé nebo prostě jen usnadní život, pak hodně lidí podlehne lákadlům a očipovat se klidně nechá. Menšina bude patrně nějakými zajímavými pobídkami přesvědčena, nebo prostě dříve nebo později vymře.

Třeba se to nestane. Třeba stane. Kdo ví. Rozhodně o tom přemýšlejte. Třeba u celkem dobrého (zatím sci-fi) filmu Vyměřený čas.


Vyměřený čas - Sci-Fi/Thriller/Akční/Krimi/USA/2011/105 min:
Vyměřený čas - film



Obsah filmu:
Představte si, že můžete žít jen do 25 let. Pak zemřete. Pokud nevyděláte, neukradnete nebo nezdědíte nějaký čas navíc. Děj filmu akčního scifi thrilleru Vyměřený čas v hlavní roli s Justinem Timberlakem (Kamarád taky rád, Zkažená úča, The Social Network) se odehrává v blízké budoucnosti, v době, kdy peníze neznamenají vůbec nic. Platí se časem. Will Salas (Justin Timberlake) má na svých životních hodinách zřídkakdy víc než 24 hodin. Žije z minuty na minutu v chudé zóně Dayton a jenom tvrdá práce v továrně mu každý den poskytne další den života. Stejnému osudu čelí i jeho matka Rachel (Olivia Wilde) a spousta dalších lidí v tomto zapadákově. Místní gangy jsou navíc vždy připraveny kohokoliv okrást, byť jen o pár hodin, a klidně tím ukončit jeho život. Jednoho dne Will pomůže před jedním z těchto gangů uniknout bohatému Henrymu (Matt Bomer). Henry za to Willovi daruje celé století času a sám se rozhodne svůj nekonečný život skončit. Will je následně obviněn z jeho vraždy a nezbývá mu nic jiného, než dokázat svoji nevinu. Vydává se na útěk do nejbohatší zóny v New Greenwich, kde na rozdíl od Daytonu nikdo nikam nespěchá. Čas je luxus, který si tu mohou dovolit všichni, protože budou žít stovky ba dokonce tisíce let. V New Greenwich je ale zároveň někdo, kdo Willa přitahuje. Sylvia (Amanda Seyfried) je dcera mimořádně bohatého Philippa Weise (Vincent Kartheiser), která se ve chvíli, kdy Willa přicházejí zatknout strážci času, stává ideálním rukojmím. Vysoká hra o změnu pravidel nespravedlivého světa může začít.
(oficiální text distributora)

Štítky pro "Vyměřený čas (film) - poučíme se?": , , , ,  
Komentovat příspěvky můžete na facebookové stránce INFORMACE.
Chcete být informováni o novinkách na tomto webu?
Označte stránku INFORMACE na facebooku nebo ji sledujte. Každý nový příspěvek tam najdete.

Obsah stránky se nemusí shodovat s názory a stanovisky majitelů webu ani editora, který obsah publikoval. Texty jsou díly autorů, kteří jsou pod článkem uvedeni.