. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Facebook
Alpy, informace, aktuality, fotografie, videa, doporučení, ceny, popisy cest, aktuální počasí, ubytování v horských chatách, zkušenosti, aktuální situace, dopravní info

7. dubna 2020

Jaroslav Flegr: Kdy a jak to celé skončí závisí na mnoha věcech



Milý Micíku,
ptáš se, co nás nyní čeká. Nikdo přesně neví. Ze současných dat se zdá, že nákazu koronavirem bude muset prodělat asi 60% populace, abychom dosáhli kolektivní imunity. Tedy aby jeden nakažený dokázal v průměru nakazit už méně než jednoho nenakaženého (a neimunního) a virus tak ztratil schopnost se v naší populaci šířit.

   To nezní příliš optimisticky – když vynásobíme 10 milionů obyvatel Česka 0,6 a poté pravděpodobností, že nakažený zemře, řekněme 0,02, získáme tak vysoké číslo, že se mi ho tady ani nechce uvádět.

   Jenže ono to nejspíš bude trochu jinak. Virus mutuje a neustále tak přizpůsobuje svou virulenci (to, jak moc ubližuje nakaženým) i svou infekčnost (to, jak dobře se v populaci šíří) momentálním podmínkám. Jestliže jsme si nyní nasadili roušky a v rámci možností se ve větších skupinách nestýkáme, ztížili jsme mu možnost přenosu z nakaženého na nenakažené. Tím jsme zvýhodnili ty varianty viru, kteří si svého nakaženého šetří. Podobně funguje i to, že jsme začali aktivně vyhledávat a izolovat nakažené, a přednostně ty z nich, co mají vážný průběh nemoci. Virus tak bude proto postupně ztrácet jak infekčnost, tak virulenci – jeho reprodukční konstanta (počet nenakažených, které nakazí jeden nakažený) se bude snižovat, a i zabíjet bude méně. K tomu přispěje i fakt, že v populaci bude postupně přibývat osob, které už nemoc prodělaly a jsou už proti ní imunní. Nižší infekčnost znamená i nižší procento imunních osob potřebných k dosažení kolektivní imunity. Kdyby ses Micíku učil kybernetiku, tak by sis nejspíš všiml, že se zde dokonce uplatní princip pozitivní zpětné vazby – čím menší infekčnost, tím větší pokles infekčnosti – který celý proces poklesu škodlivosti viru ještě urychlí.

Takže kdybych měl citovat jistého bývalého pražského primátora „situace je nadmíru výtečná“.
   No, ve skutečnosti tak úplně není. Jakmile totiž polevíme v ostražitosti, sundáme roušky, pošleme děti do škol, nebo otevřeme divadla a stadiony, opět se začne dařit zlejším mutantům viru lépe než těm hodnějším. Takže mnohá z opatření, která tak drasticky změnila náš život, budeme muset dodržovat podstatně déle, než jsou ochotní politici i epidemiologové sobě a společnosti přiznat. Přitom pokušení prohlásit situaci za zvládnutou a opatření za nadále nepotřebná bude natolik silné, že jim naši populističtí (a až na výjimky i dosti hloupí) politici jen těžko odolají. A to ještě není celé. Jakmile se otevřou hranice, budou obyvatelé států a regionů, které první nápor epidemie zvládly hůře, importovat své zlejší varianty viru do naší populace. Takže čas od času budou i u nás vznikat na lokální úrovni malé zlé epidemie uvnitř té velké mírnější. Kdy a jak to celé skončí závisí na mnoha věcech, v první řadě na charakteru imunity proti viru – jak dlouho vydrží a zda bude účinná proti všem variantám viru.

   Tak Micíku, teď už víš, co nás zhruba čeká. Jak dlouho to bude trvat ti radši ani neřeknu – to bys mi snad ani nevěřil. Ale můžeš být klidný – nejspíš si budeš užívat celodenního drbání na bradičce mnoho, mnoho měsíců.

Jaroslav Flegr

Převzato z facebooku Jaroslava Flegra
Převzato v dobré víře, že je tyto informace potřeba šířit dále a že FB je může kdykoli odstranit.


Jaroslav Flegr (* 12. března 1958 Praha) je český profesor ekologie a evoluční biologie.

Zajímavé jsou i komentáře k textu, z nichž vybírám:
Petra:
Můžu se Vás pane profesore zeptat, co byste tedy nám všem poradil v této situaci? Jestli tedy mladí a celkem zdraví tomu viru mají jít spíš naproti teď co nejdřív nebo je cesta této izolace správná, což se dělá hlavně kvůli zmírnění přetížení zdravotnictví a systému, ale na úkor velkých ekonomických dopadů. Přijde vám lepší švédský model? Nebo se prostě máme smířit že tu bude do budoucna bude neustále virus mezi námi a my budeme s tím žít neustále a staří budou běžně na koronavirus umírat a bude tu už neustále tento strach? Chřipka přichází cca 2x ročně ve vlnách a takto to bude i s koronavirem, který je ale evidentně zákeřnější a nebo se jen bude čekat jestli vědci vymyslí účinnou vakcínu, která ale na mutace nebude zabírat?
Jaroslav Flegr:
Rozhodně nechoďte viru naproti. To by se muselo dělat nějak řízeně, nejlépe třeba jen v několika okresech, aby bylo jisté, že to naše zdravotnictví zvládne. Optimistickým prohlášením epidemiologů nevěřím. Mám dojem, že i za normální situace byl nedostatek zdravotnického personálu a pochybuji, že by se to nyní nějakým zázrakem zásadně zlepšilo. I když budeme mít nakonec dost ventilátorů a lůžek, bez lidí nám moc nepomohou. Je třeba epidemii tlumit a doufat, že co nejdříve najdeme lék a vyvineme vakcínu. Kdo může zůstat doma, měl by zůstat doma, protože mnoho jiných tak učinit nemůže, aby hospodářství nezkolabovalo. Ti budou průběžně plnit ta lůžka a obsazovat ty ventilátory.

Komentáře:

Příspěvek můžete komentovat zde ...

Štítky pro "Jaroslav Flegr: Kdy a jak to celé skončí závisí na mnoha věcech": , , ,  
Komentovat příspěvky můžete na facebookové stránce INFORMACE.
Chcete být informováni o novinkách na tomto webu?
Označte stránku INFORMACE na facebooku nebo ji sledujte. Každý nový příspěvek tam najdete.

Obsah stránky se nemusí shodovat s názory a stanovisky majitelů webu ani editora, který obsah publikoval. Texty jsou díly autorů, kteří jsou pod článkem uvedeni.