. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Facebook
Alpy, informace, aktuality, fotografie, videa, doporučení, ceny, popisy cest, aktuální počasí, ubytování v horských chatách, zkušenosti, aktuální situace, dopravní info

4. dubna 2020

Praha 6 využila nouzový stav k odstranění Koněvovy sochy



Rozhodlo se o tom na nočním zasedání. Radnice podle Koláře využila nynější situace, kdy je v zemi striktně omezen volný pohyb na veřejnosti, protože se tak přesun Koněvovy sochy do depozitáře mohl odehrát bez „humbuku“. Kolář je teď na svůj čin náležitě hrdý.

   Starosta Kolář v humbuku, který sám dlouhodobě vydatně přiživoval, viděl šanci zabodovat u svých voličů. Proto nechal za pomoci mnoha dalších politiků čistě komunální téma přerůst ve zdánlivý mezinárodní incident. Když Koláře ruský ministr kultury nazval "gauleiteremů", byl Kolář díky své politické hlouposti vtažen do propagandistické strategie, kterou Rusové celkem chytře připravili. Pražský hrad se postavil na stranu Rusů, vláda se začala domáhat omluv a vyhrožovat vyhoštěním velvyslance. A Rusové se založenýma rukama spokojeně přihlíželi, jak se Češi umějí kvůli jedné soše sežrat sami mezi sebou. To vše díky hloupému fanatismu starosty Koláře. Pan Kolář si ale nic podobného jistě nepřipouští a hrdě se staví do první linie bojovníků proti Rusku po bok starosty Řeporyjí Novotného.


K problematice zahalování a bourání soch se už září 2019 velmi rozumně vyjádřil pan Václav Klaus ml.
Tehdy ve svém komentáři napsal:
"Řeknu to rovnou, nesouhlasím ani s přímým vandalstvím (ničení soch), ani s politickým vandalstvím. Sochy jsou symboly. Sochy, které stojí desítky let, jsou odkazem naší historie. Socha Ivana Koněva není oslavou konkrétní osoby, je především oslavou vítězů 2. světové války a osvobození Československa. Je poctou desítkám tisíc padlých. Desítkám tisíc prostých vojáků. Jen při závěrečném postupu v květnových dnech padlo skoro 700 vojáků Rudé armády.

   Tak to řeknu taky rovnou. Václav Havel a Boris Jelcin podepsali v roce 1993 smlouvu o přátelských vztazích mezi ČR a Ruskem. Dosud platí. (Mimo jiné se v ní zavazujeme k péči o vojenské hroby a pomníky.) A já patřím k těm, a je nás v parlamentu i ve veřejnosti většina, kteří si nepřejí tuto smlouvu ničit a eskalovat konfrontace. Není to v zájmu naší země. Diskuse se okolo toho ještě povedou, ale ničitelé soch (jako vždy v historii) vyhrávají nad těmi uvážlivými. Pro Rusy se svými miliony mrtvých a obrovskou hrdostí na statečnost svých dědů – je útok na sochu oslavující hrdinu 2. světové války podobný, jako by nám někdo rozkopal Husův dům v Kostnici, protože to byl kacíř (z pohledu bavorských katolíků). Brali bychom to jako zbytečný útok na něco z dávné historie, nenávistný akt.

Ti kašpaři z Prahy 6 jsou ale na to ještě pyšní."
(text pana Klause byl zkrácen a jeho plné znění najdete zde.)

Jiří Hrbáček

Komentáře:

Příspěvek můžete komentovat zde ...

Štítky pro "Praha 6 využila nouzový stav k odstranění Koněvovy sochy":  
Komentovat příspěvky můžete na facebookové stránce INFORMACE.
Chcete být informováni o novinkách na tomto webu?
Označte stránku INFORMACE na facebooku nebo ji sledujte. Každý nový příspěvek tam najdete.

Obsah stránky se nemusí shodovat s názory a stanovisky majitelů webu ani editora, který obsah publikoval. Texty jsou díly autorů, kteří jsou pod článkem uvedeni.