. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Facebook
Alpy, informace, aktuality, fotografie, videa, doporučení, ceny, popisy cest, aktuální počasí, ubytování v horských chatách, zkušenosti, aktuální situace, dopravní info

20. dubna 2020

Může přijít druhá vlna koronaviru?



Některé prognózy naznačují, že po nějakém čase může přijít druhá vlna šíření koronaviru. Naznačil to podle informace z deníku Rzeczpospolita například náměstek polského ministra zdravotnictví Waldemar Kraska, který odhaduje druhou vlnu v Polsku na podzim letošního roku. Podle francouzského epidemiologa Antoina Flahaulta bychom se měli mít na pozoru. Tento odborník nahlíží na pandemii koronaviru jako na tsunami. Předpokládá celkem reálnou možnost, že po první vlně bude následovat druhá, ještě větší vlna.

   To, čeho se někteří odborníci po celém světě obávají, se možná již stává realitou na území Singapuru. V Singapuru zatím pandemii zvládali velmi dobře a tato země byla často dávána za příklad úspěšného boje proti Covid-19. Nyní se ale začala situace měnit a země čelí druhé vlně infekce svých obyvatel. Počet nově nakažených v této zemi ze dne na den stoupl o více než sto případů za 24 hodin. Ve čtvrtek 9. dubna tam bylo potvrzeno 287 nových případů nákazy, zatímco den předtím to bylo jen 142.

   Problémy začaly, když se do Singapuru začaly vracet tisíce lidí z jiných míst. Bylo mezi nimi také pět set infikovaných. Vláda rozhodla o karanténě pro těchto 500 lidí, ale ostatní, kteří nevykazovali příznaky, nebyli nijak omezeni v pohybu. To pravděpodobně způsobilo velký nárůst počtu nemocných.

   Singapurský příklad varuje ostatní vlády, aby příliš nespoléhaly na informace, které jsou v současné době dostupné a byly velmi obezřetné v rozhodování o změnách v opatřeních, které slouží k zabránění šíření nákazy. Jak je vidět, stačí poměrně málo k tomu, aby se situace výrazně zhoršila i při poměrně malé nedůslednosti a při zdánlivě bezvýznamném snížení ostražitosti.

   Singapur teď má velmi přísná restriktivní opatření pro vstup do země – platí úplný zákaz vstupu (i dokonce zákaz letištního tranzitu) pro všechny kromě Singapurců vracejících se ze světa nebo lidí, kteří jsou dlouhodobými rezidenty v Singapuru. Všechny tyto osoby se však musejí podrobit při návratu z ciziny čtrnáctidenní karanténě. Občanům Singapuru bylo stanoveno odložit veškeré cesty (soukromé i služební) do zahraničí.
   Singapurci vracející se ze světa mohou do domácí karantény ovšem pouze tehdy, pokud mají samostatný pokoj a druhé WC. Jinak jsou sváženi do státem pronajatých hotelů, kde si odbudou dvoutýdenní karanténu, aby neohrozili rodinné příslušníky. Toto opatření platí dokonce i pro děti, které pokud se vracejí sami od příbuzných ze světa, se nesmějí na letišti setkat ani se svými rodiči a jsou odváženi do dvoutýdenní karantény ve státem pronajatých hotelích a s rodiči se setkají až po uplynutí karantény.

   V Singapuru všichni procházejí při vstupu do kancelářských budov, výrobních závodů nebo státních úřadů kontrolou tělesné teploty. Následně dostanou nálepku, osvědčení, že je člověk pro tento den zdráv a tuto nálepku musí nosit přilepenu viditelně na oblečení.
Podobné je to při vstupu do restaurací, do kadeřnictví nebo do nemocnic.
   Když člověk vstupuje do budovy, ve které není zaměstnán, tak kromě měření tělesné teploty musí poskytnou své jméno a telefonní číslo, aby byl dohledatelný. Pokud by se u někoho v budově zjistil koronavirus, musel by se dotyčný člověk dostavit na testování.
   Cílem je mít data, kde se kdo kdy vyskytoval, aby v případě výskytu covid-19 bylo možno identifikovat a svolat ke kontrole všechny, kteří se vyskytovaly v témže místě ve stejném, případně následném čase.

Jiří Hrbáček

Štítky pro "Může přijít druhá vlna koronaviru?": ,  
Komentovat příspěvky můžete na facebookové stránce INFORMACE.
Chcete být informováni o novinkách na tomto webu?
Označte stránku INFORMACE na facebooku nebo ji sledujte. Každý nový příspěvek tam najdete.

Obsah stránky se nemusí shodovat s názory a stanovisky majitelů webu ani editora, který obsah publikoval. Texty jsou díly autorů, kteří jsou pod článkem uvedeni.