. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Facebook
Alpy, informace, aktuality, fotografie, videa, doporučení, ceny, popisy cest, aktuální počasí, ubytování v horských chatách, zkušenosti, aktuální situace, dopravní info

29. ledna 2023

Jakou roli hraje ve volbách strach?



Sociolog Petr Hampl:

Letošní volby probíhají za konfliktu na Ukrajině, předcházela jim dvouletá pandemie. Jakou roli hraje ve volbách strach?

Velmi malou. Zvítězil optimistický pohled. Všechno jsme zvládli a zvládneme, Putinovo Rusko se už brzy zhroutí, s vysokými cenami energií se vyrovnáme, chudé lidi zlikvidujeme a nebudou nám překážet. Zrušíme samostatné národní instituce a Američani se s námi rádi rozdělí o své bohatství. Musíme se jen zbavit pár špatných a smradlavých lidí, co hovoří špatným přízvukem. Pak bude skvěle. Tak to lidé chtěli vidět, tak jim to kandidát nabídl, a jednoznačně zvítězil.

Během prezidentské kampaně se voliči nedozvěděli o generálu Pavlovi zásadně nové informace, jeho veřejné image stále vypadá hladce a příznivě. Přidalo to Pavlovi body navíc?

Voliči se dozvěděli, že se jednalo o špičkového exponenta komunistické tajné policie, který ještě v roce 1987 vychvaloval sovětskou invazi z roku 1968, že mlátil manželku a že byl v NATO u přípravy řady koloniálních válek, které všechny skončily debaklem. Převládl ale názor, že to v jeho případě nevadí. Neexistuje žádná potenciální informace, která by jeho voliče odradila.

Řada kritiků vyčítá generálu Pavlovi, že jeho zkušenosti v ekonomické a sociální sféře nejsou dostačující. Jsou podle Vás politické zkušenosti zásadním předpokladem pro úspěšné vykonávání funkce prezidenta?

Prezident Pavel bude plně podporovat vládu Petra Fialy a ve sporných případech se může zeptat na americkém velvyslanectví. Žádné zkušenosti nepotřebuje.

Oba finalisté voleb budí rozporuplné emoce mezi konzervativními voliči. I Babiš i Pavel jsou probruselští. Pan Pavel přitom prosazuje výraznou proatlantickou politiku. Kdo z těchto dvou by podle Vás skutečně hájil české národní zájmy?

Ani jeden. Nicméně od Andreje Babiše bychom mohli čekat manévrování a pragmatický přístup. Prezident Pavel bude hájit zájmy nadnárodních centrál. Jakákoliv obhajoba českých národních zájmů nebude přicházet v úvahu. Dost možná, že téma bude kriminalizováno.

V posledních letech se dalo hovořit o dost rozdílné prezidentské, vládní a parlamentní politice. Povede se novému prezidentovi stmelit politické prostředí?

Ano. Přecházíme do faktického režimu vlády jedné strany. Velmi bych se divil, kdyby toho nevyužili i k takové změně volebního zákona, který jim zajistí převahu dlouhobou - bez ohledu na budoucí vývoj veřejného mínění.

Jaký vývoj nabyde zahraničně politická agenda s novým prezidentem?

Stejný jako dosud. Bude pokračovat koncepce bakaláře Lipavského spočívající v tom, že Česká republika bude vykonávat za Američany tu špinavou práci, kterou by se oni sami zdráhali otevřeně dělat.


Pro cenzory, udavače a další, kteří se snaží jakýmikoli prostředky zabránit šíření názorů, které se jim nelíbí a i pro naši ochranu před nezákonnou perzekucí za publikaci názoru, uvádíme že:

V době publikace tohoto textu/audia/videa TVRZENÍ NENÍ MOŽNÉ NEZÁVISLE OVĚŘIT.

Právo „svobodně vyhledávat informace” je přímo zakotveno v Listině základnách práv a svobod – Článek 17:
(1) Svoboda projevu a právo na informace jsou zaručeny.
(2) Každý má právo vyjadřovat své názory slovem, písmem, tiskem, obrazem nebo jiným způsobem, jakož i svobodně vyhledávat, přijímat a rozšiřovat ideje a informace bez ohledu na hranice státu.
(3) Cenzura je nepřípustná.


Štítky pro "Jakou roli hraje ve volbách strach?": , , , ,  
Komentovat příspěvky můžete na facebookové stránce INFORMACE.
Chcete být informováni o novinkách na tomto webu?
Označte stránku INFORMACE na facebooku nebo ji sledujte. Každý nový příspěvek tam najdete.

Obsah stránky se nemusí shodovat s názory a stanovisky majitelů webu ani editora, který obsah publikoval. Texty jsou díly autorů, kteří jsou pod článkem uvedeni.