. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Facebook
Alpy, informace, aktuality, fotografie, videa, doporučení, ceny, popisy cest, aktuální počasí, ubytování v horských chatách, zkušenosti, aktuální situace, dopravní info

5. května 2020

Otevřený dopis starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře předsedkyni EK



Vážená paní předsedkyně,
dovolte mi, abych se nejprve představil. Jmenuji se Ondřej Kolář a jsem starostou Prahy 6, jednoho z obvodů hlavního města České republiky.

   Píši Vám nejen jménem svým, ale jménem celé naší městské rady a velké části zastupitelstva, a to ve věci pomníku sovětského maršála Koněva, který nechala Praha 6 na základě svobodného a demokratického hlasování v zastupitelstvu odstranit a sochu zapůjčila nově vzniklému Muzeu paměti XX. století v Praze. Na tom by jistě nebylo nic zvláštního – socha je majetkem suverénní městské části Prahy 6, a ta je oprávněna se sochou nakládat v souladu s českým právem.

   Akt sejmutí sochy z piedestalu ovšem vyvolal zcela nepatřičnou reakci Ruské federace, která se v reakci na toto zcela legální rozhodnutí Prahy 6 rozhodla reagovat vyhrožováním a zcela nepatřičným vměšováním se do vnitřních záležitostí Prahy 6, Prahy jako takové a ve finále celé České republiky. Rusové nás již rok označují za nacisty, já osobně jsem podle jejich oficiálních představitelů „Gaulaiter“, ruská ambasáda v Praze a ruští oficiální činitelé vyzývají české občany prostřednictvím sociálních sítí a dezinformačních webů k fyzické likvidaci těch, kdo v odstranění sochy „mají prsty“. V důsledku toho jsme museli já, pražský primátor Hřib a kolega starosta jiné pražské městské části, přijmout policejní ochranu.

   Rusko obviňuje Západ z falšování historie a přepisování dějin, vede proti Evropské unii jednoznačnou hybridní válku, jejímž bojištěm se aktuálně stala Praha. Chování, jaké známe z dob Sovětského svazu, je pro naši civilizaci neakceptovatelné a nesmí být tolerováno. Pokud budeme jako Evropa tomuto pseudovelmocenskému tlaku východního obra na hliněných nohách ustupovat, nebude to znamenat nic jiného, než pomalé, ale jisté zhroucení liberální demokracie.

   Vážená paní předsedkyně, žádám a vyzývám Vás, abyste se důrazně zasadila o to, aby Rusku bylo jasně řečeno, že takovéto chování je neakceptovatelné. Vím, že Evropská unie není NATO a nedisponuje ničím, jako je článek V. Washingtonské smlouvy, který zajišťuje členům aliance kolektivní obranu, jsem ale toho názoru, že v případech útoku na samotnou podstatu demokracie a svobody ze strany totalitních režimů, by měla Evropa jasně dát najevo, že jakýkoliv takový útok na kterýkoliv z členských států nebo jeho občany považuje za útok na svou podstatu a měla by jej jednoznačně odsoudit. Rusko a jemu podobní musí slyšet jasné ne a musí se mu jasně ukázat, že existuje jasně vytýčená linie, za jakou nesmí za žádných okolností jít.

   Vážená paní předsedkyně, velice Vám děkuji za čas, který jste věnovala těmto řádkům a věřím, že mou prosbu kladně vyslyšíte. Přeji Vám, Vašim blízkým a spolupracovníkům, jakož i celé EU hodně zdraví, pevné nervy v boji s koronavirem a odvahu v boji s extremisty.

V dokonalé úctě,

Ondřej Kolář, starosta Prahy 6

Štítky pro "Otevřený dopis starosty Prahy 6 Ondřeje Koláře předsedkyni EK": , , ,  
Komentovat příspěvky můžete na facebookové stránce INFORMACE.
Chcete být informováni o novinkách na tomto webu?
Označte stránku INFORMACE na facebooku nebo ji sledujte. Každý nový příspěvek tam najdete.

Obsah stránky se nemusí shodovat s názory a stanovisky majitelů webu ani editora, který obsah publikoval. Texty jsou díly autorů, kteří jsou pod článkem uvedeni.