. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Facebook
Alpy, informace, aktuality, fotografie, videa, doporučení, ceny, popisy cest, aktuální počasí, ubytování v horských chatách, zkušenosti, aktuální situace, dopravní info

18. května 2020

Česká televize a sofistikované manipulace s veřejným míněním



Tento příklad jsem publikoval zhruba před rokem na svém facebookovém profilu jako odpověď na nějakou diskuzi o věrohodnosti ČT a o tom jak toto médium, které jsme povinni si všichni platit, překrucuje pravdu. Nechtěl jsem přebírat cizí příklady lží a nepravd, které tato televize vysílá, tak jsem zpracoval vlastní ukázku. Nechtěl jsem tím dokazovat, že ČT lže víc než ostatní televize, ale poukázat na to, že za lži na ČT si, na rozdíl od ostatních televizí, musíme navíc i zaplatit. Se zpožděním svůj rozbor publikuji i zde, aby má práce nezanikla spolu se zánikem mého profilu na FB.

ČT1 vysílala ve své hlavní zpravodajské relaci Události 20.5.2014 v 19:00 reportáž, na kterou se můžete stále ještě podívat.

   "Lidé zaplnili stadion Šaktaru Donětsk" uvádí moderátorka Aneta Savarová před reportáží. V záběru potom vidíte doslova dav lidí mávající vlaječkami a také záběr na velkoplošnou obrazovku, kde hovoří Rinat Achmetov, který svolal demonstraci. Vše je ale nejspíš trochu jinak. Zaplněný stadion se omezil na pár set lidí na jedné tribuně, kterou dychtivě fotili a natáčeli novináři. Kapacita Donbas arény je 52 187 míst.

Na YouTube je video z akce, ze které je velmi pravděpodobně i spot na ČT. Dost času jsem věnoval analýze obrazu na obou videích a jsem přesvědčený, že je to stejná akce.
Donetsk, Donbass Arena. Akhmetov Rally for United Ukraine. 20.05.2014 - video


Pokud video z YouTube zmizí, tak ho najdete zde:
Donetsk, Donbass Arena. Akhmetov Rally for United Ukraine ...

Teď k textu reportáže.
Poslechněte si začátek reportáže:
   Doněck na východě Ukrajiny ovládl mírový protest proti separatistům. Statisíce zaměstnanců k akci vyzval tamní nejbohatší podnikatel Rinat Achmetov. Auta v poledne vyjela do ulic, lidi zaplnili stadion Šachtaru Doněck ...

   Možná jste si toho nevšimli, ale je tam uvedeno "Statisíce zaměstnanců k akci vyzval" a ne, že "Statisíce zaměstnanců se zúčastnily". Je to jedna z dobře psychologicky zpracovaných reportáží, která se snaží vzbudit dojem masovosti. Při poslechu během vysílání si toho jen těžko všimnete a vyvolá to ve Vás dojem, že tam byly statisíce lidí, což ale moderátorka ve skutečnosti neříká, jen se snaží vzbudit dojem. Není to lež, ale je to manipulace veřejným míněním.
Že v "poledne auta vyjela do ulic" je dost pravděpodobně pravda. Auta ve většině měst vyjíždí do ulic po celý den. O tom, že lidi někdy zaplnili stadion Šachtaru Doněck také nepochybuji, ale pravděpodobně to nebylo v kontextu obsahu reportáže.

   Opravdu nevím, jestli tehdy v květnu 2014 Doněck ovládl mírový protest proti separatistům. Nebyl jsem tam. Podle toho, co se dá zjistit z dostupných informací, to ale bylo jen zbožné přání proamerických a protiruských lhářů, kteří ovládají naše média. Záměrně je neoznačuji za dezinformátory, protože tak jistě někdo označí mě a já rozhodně nechci být stejný jako oni.
Zdroje informací máte uvedeny, další si můžete najít na internetu. Udělejte si vlastní závěry.
Největší problém naší vlasti je, že lidem je všechno jedno (vyjma jejich osobních zájmů).
Zkuste se nad tím zamyslet.
Připojím ještě dvě fotky. Jedna je z videa na ČT, druhá z videa na YouTube


Fotka z reportáže na ČT1



Fotka z videa na YouTube



Už čekám kdo se ozve: "A komu tím prospějete, co? Druhé straně?"
Chci tím jen pomoci lidem rozlišit pravdu a manipulaci - tentokrát v podání naší veřejnoprávní ČT. Nic víc.

Jiří Hrbáček

Komentáře:

Příspěvek můžete komentovat zde ...

Štítky pro "Česká televize a sofistikované manipulace s veřejným míněním": , , , , , , , ,  
Komentovat příspěvky můžete na facebookové stránce INFORMACE.
Chcete být informováni o novinkách na tomto webu?
Označte stránku INFORMACE na facebooku nebo ji sledujte. Každý nový příspěvek tam najdete.

Obsah stránky se nemusí shodovat s názory a stanovisky majitelů webu ani editora, který obsah publikoval. Texty jsou díly autorů, kteří jsou pod článkem uvedeni.