. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Facebook
Alpy, informace, aktuality, fotografie, videa, doporučení, ceny, popisy cest, aktuální počasí, ubytování v horských chatách, zkušenosti, aktuální situace, dopravní info

22. dubna 2021

Komplexní sledování obyvatel začíná



Možná jste si toho ani nevšimli, možná jste to jen nepovažovali za důležité, ale s rozvolňováním a s ním souvisejícím otevíráním obchodů a služeb souvisí i ministrem Havlíčkem často zmiňovaná mobilní aplikace, kterou připravuje ve spolupráci s Hospodářskou komorou. Vypadá to jako inteligentní a moderní řešení na ochranu před infekcí. Ano to je samozřejmě pravda. Horší už je fakt, že díky tomuto systému získá stát komplexní a velmi podrobný přehled o vašem pohybu, o vašich aktivitách i o vašich zvycích. Komplexní monitorování všech obyvatel začíná.

Novinky_cz píší:
"Aplikace pomohou
K rozvolňování a bezpečnému chodu provozů dopomohou i informace o bezinfekčnosti, jimiž se návštěvník obchodu, služby, divadelního představení či třeba sportovního utkání vykáže."

   Přesný popis komunikačního protokolu neznám, ale jak bude systém systém fungovat popsal Právu viceprezident komory Zdeněk Zajíček:
„Zákazník se při vstupu prokáže potvrzením, že podstoupil test, je očkován na covid-19 nebo má protilátky. Aplikace v rukou provozovatele pak na displeji ukáže zelenou pro vstup, anebo červenou v případě, že například vypršela platnost testů.“
Podobných aplikací by podle Havlíčka mohlo být i více. Stát je připraven potřebné údaje třetím stranám poskytnout.

Podívejme se na tento systém z té druhé strany
   Čistě teoreticky je možné, že by tento systém mohl pracovat i v režimu offline. Vaše aplikace se někde doma připojí k centrální databázi testů a očkování, vygeneruje QR kód, ve kterém bude zakódováno, že jste bezpečný a tento QR kód pak ukážete při vstupu kamkoli. Aplikace obchodníka by QR kód načetla, dešifrovala a vyhodnotila, jestli vás pustí nebo ne. Tento systém je nepružný, dá se snadno ze strany obyvatel zneužít a brzy se jistě objeví generátory "zelených QR kódů", které vám otevřou dveře kamkoli. Možná v první fázi to tak spustí, ale logickou a nezbytnou další fází bude zprovoznit vyhodnocení QR kódu online.

Jak tedy bude fungovat systém online
   Jakmile budete kamkoli vstupovat, obě aplikace si přes QR kódy vymění informace. Jedna z aplikací se online databáze dotáže, jestli máte platné testy nebo očkování a je to. Zelená/červená. Nakoupíš/nenakoupíš. Pokud by se dotazovala vaše aplikace, tak byste museli mít telefon s aktivním připojením na internet. K tomu ale lidi nedonutí. Dobrá, dotáže se tedy aplikace obchodníka. No a jsme u toho! V tento moment vysílá aplikace obchodníka nějakému státnímu (později možná i soukromému) subjektu informaci, že právě vy chcete vstoupit právě do tohoto obchodu, nebo použít právě tuto službu. Odpovědí bude Zelená/červená. Nakoupíš/nenakoupíš. Od této chvíle existuje záznam, že konkrétní občan vstupuje do konkrétního obchodu nebo využívá konkrétní službu.

   Doposud se pohyb lidí dal monitorovat pomocí kamer, platebních nebo zákaznických karet a to se dalo dost obtížně centralizovat. Ne všechny banky a ne všichni obchodníci byli ochotni údaje poskytovat, navíc bylo potřeba mít k tomu soudní příkaz.
   Teď budou velmi pravděpodobně všechny údaje na jednom místě, online, aktuální a o všech, kteří vytáhnou paty z domu jinam než na procházku.

Až podobný názor napíšu na Facebook asi tak za rok a někdo, třeba robot facebooku, ho vyhodnotí jako nebezpečný nebo jako dezinformaci, tak mi v Tescu při vstupu naskočí červená.
Proč?
Mám přece test.
No smůla, asi chyba v systému, zkuste přijít zítra a do té doby to vyřešte na hotline centrální databáze.
OK.
Omlouváme se. Došlo k chybě, už se to nestane. Opravili jsme to.
Běžte si nakoupit, už vás pustí.
OK pustí mě do obchodu! Hurá!
Dokud ovšem nenapíšu něco jiného a nedojde k jiné záhadné a naprosto neočekávané chybě v systému. Raději už své názory na FB psát nebudu. Chci mít klid. Velký bratr se dívá - budu raději hodný.

A co si do hospody vzít mobil mé babičky? Ta je očkovaná! Hurá! Vyřešeno.
Nebo si za pár korun pronajmu mobil kamaráda. Ten je testovaný a svůj mobil pronajímá.
Už brzy se začne kšeftovat s mobilama se zeleným QR kódem. Jdu se připravit na nový druh podnikání. V tom je velký potenciál. Třeba finančně pomůžu pár hodným očkovaným důchodcům v domově, kteří mi své mobily rádi prodají. Už vím. Budu mít půjčovnu zelených QR kódů!

Info pro Cempera, spolek Sisyfos, Zuckerblika (nebo jak se ten šašek z FB jmenuje) a vůbec všechny polobohy, kteří si svévolně přisvojují právo rozhodovat o pravdě a lži.
Popsal jsem pouze svůj názor na stávající situaci a na její vývoj v blízké budoucnosti. Není to zpráva ani informace. Je to jen můj osobní názor. Nelze to tedy označit za dezinformaci! Mám já na vlastní názor vlastně ještě dnes právo? Uvidíme...


Když jsem před rokem psal o CovidPassu, tak mi nikdo nevěřil.

Radujte se z rozvolnění, stahujte aplikace a buďte šťastní. Velký bratr vás ochrání.

Výše zmiňovaná prohlášení úředníků najdete v tomto článku na Novinkách.
https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/havlicek-chce-otvirat-obchody-a-sluzby-vsude-stejne-40357702

Další info třeba zde:
https://www.novinky.cz/domaci/clanek/na-akce-a-do-obchodu-by-mohla-ockovane-ci-testovane-poustet-aplikace-40357300

Jiří Hrbáček

Komentáře:

Příspěvek můžete komentovat zde ...

Štítky pro "Komplexní sledování obyvatel začíná": , , , , , ,  
Komentovat příspěvky můžete na facebookové stránce INFORMACE.
Chcete být informováni o novinkách na tomto webu?
Označte stránku INFORMACE na facebooku nebo ji sledujte. Každý nový příspěvek tam najdete.

Obsah stránky se nemusí shodovat s názory a stanovisky majitelů webu ani editora, který obsah publikoval. Texty jsou díly autorů, kteří jsou pod článkem uvedeni.