. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Facebook
Alpy, informace, aktuality, fotografie, videa, doporučení, ceny, popisy cest, aktuální počasí, ubytování v horských chatách, zkušenosti, aktuální situace, dopravní info

1. března 2020

Výroba amadou - hubky z troudnatce kopytovitého



Dnes se podíváme na amadou. Amadou je pomocník na rozdělávání ohně, hodně se používá při křesání a jedná se o houbu nebo o část houby troudnatce kopytovitého. To jsou ty houby které rostou (ještě jim říkáte choroše - ono je víc druhů) a z toho troudnatce kopytovitého nebo ohňového se to používá většinou, nejčastěji. Sběr je úplně jednoduchý. Musíte si najít houbu, která ještě živá, která není rozpadlá, protože to co nás zajímá je tenká vrstvička, která může být milimetr, ale až třeba 2 cm silná a nachází se přímo pod tím tvrdým vrchem té houby (pod tou skočápkou). Nezajímá nás ani ta tvrdá skořápka, nezajímají nás ani ty chlupy zespoda, takový ty rourky. Momentálně nás zajímá to mezi. To znamená ta tenká vrstvička. Záleží na místě. Někde je to opravdu tenoučké milimetr, někde je to silné několik centimetrů a když to vytěžíte (vyřežete) tak můžete do toho hezky chytat jiskru. Pokud to máte v surovém stavu, to znamená vytěžený, usušený, tak to ne úplně dobře chytá. Dá se to rozcupovat, dá se tomu pomoct. Ale není to úplně ono. Používá se několik fint. Já používám fintu jednu. Houbu, kterou vytěžím namočím do směsi popela, dřevěné uhlí, ale spíš popela jako z ohniště a nechám to tam 14 dní. Nechám to tam prostě 14 dní, aby ten uhlík, který tam je, se dostal, aby to sedlo prostě, zapilo se do té houby. Pak to vyndám, trošku pobouchám klackem nebo hřbetem nože. Většinou to dělám klackem aby se to roztáhlo, aby se to načepýřilo a znova to třeba na týden ponořím do toho nálevu, do toho výluhu, aby to prostě nasáklo to, co má. Tak, po těch zhruba třech týdnech, není dobré to uspěchat, pokud chcete mít houbu, který chytá fakt na první našlápnutí, tak je lepší prostě tomu věnovat ten čas, tu přípravu. Pak to jenom vyndáte, usušíte a máte funkční hubku. V Čechách tomu říkáme hubka.

Video z kanálu Kraken - Bushcraft & Military:
Výroba Amadou - hubky z Troudnatce kopytovitého - video


Video i text převzaty z YouTube kanálu Kraken - Bushcraft & Military

Štítky pro "Výroba amadou - hubky z troudnatce kopytovitého": , ,  
Komentovat příspěvky můžete na facebookové stránce INFORMACE.
Chcete být informováni o novinkách na tomto webu?
Označte stránku INFORMACE na facebooku nebo ji sledujte. Každý nový příspěvek tam najdete.

Obsah stránky se nemusí shodovat s názory a stanovisky majitelů webu ani editora, který obsah publikoval. Texty jsou díly autorů, kteří jsou pod článkem uvedeni.