. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Facebook
Alpy, informace, aktuality, fotografie, videa, doporučení, ceny, popisy cest, aktuální počasí, ubytování v horských chatách, zkušenosti, aktuální situace, dopravní info

24. března 2020

Už zase ibuprofen



Nechápu, proč neustále recyklují tyto informace. Komu tak záleží na tom, aby lidé brali tyto léky? Já to tuším, psát to ale z pochopitelných důvodů nemohu. Hovoří se o poplašné zprávě, o nepodložené panice, o úvahách a spekulacích.

   Jan Strojil, klinický farmakolog z Ústavu farmakologie Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci v článku říká, že obavy z ibuprofenu jsou u pacientů s koronavirovou infekcí z velké části nepodložené, případně založené na patofyziologických úvahách a spekulacích. Dále uvádí: „Žádná klinická data významný vliv neukázala. S ohledem na předběžnou opatrnost je možné zvolit paracetamol tam, kde je to možné, ale s vědomím jeho limitací a toxicity, která může být v případě multiorgánového selhání a při použití dalších hepatotoxických léků také relevantní.“

   Když si vyjádření přečtete pozorně, tak si uvědomíte, že ani pan Stojil ani nikdo jiný o tom nic moc neví a proto si nechávají zadní vrátka, kdyby na tom třeba něco bylo. Ano, žádná klinická data významný vliv neprokázala, ale také neprokázala opak. Oni totiž žádná klinická data zatím moc nejsou. Celkově všichni, kdo se k tomu v článku i jinde vyjadřují, doslova uvádějí, že nic není jisté.

   No ale pro novináře je jisté, že "Tichá pošta odepsala ibuprofen v boji s koronavirem, panika je zbytečná", že "šlo o poplašnou zprávu" a podobná další vyjádření v titulcích i když v článcích se pak většinou dozvíte, že nikdo nic neví. Kdo platí tyto novináře já nevím. Vysvětlení se ale nabízí samo.
Komu jedinému asi prospěje, když jsou bez jakýchkoli důkazů lidé přesvědčováni, že se nic neděje a že prášky mohou klidně brát?
Komu jedinému asi ublíží, když lidé preventivně nebudou konzumovat léky, když existuje podezření (asi zatím neprokázané), že mohou mít negativní vliv?
Na otázky si odpovězte sami a zachovejte se jak uznáte za vhodné.
Jiří Hrbáček

Takto vypadá titulek článku o kterém je řeč:


Článek si můžete přečíst zde ...

Komentáře:

Příspěvek můžete komentovat zde ...

Štítky pro "Už zase ibuprofen": , , , ,  
Komentovat příspěvky můžete na facebookové stránce INFORMACE.
Chcete být informováni o novinkách na tomto webu?
Označte stránku INFORMACE na facebooku nebo ji sledujte. Každý nový příspěvek tam najdete.

Obsah stránky se nemusí shodovat s názory a stanovisky majitelů webu ani editora, který obsah publikoval. Texty jsou díly autorů, kteří jsou pod článkem uvedeni.