. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Facebook
Alpy, informace, aktuality, fotografie, videa, doporučení, ceny, popisy cest, aktuální počasí, ubytování v horských chatách, zkušenosti, aktuální situace, dopravní info

10. února 2023

Tipy co dělat při častých výpadcích elektřiny



Pokud dospějeme k tomu že naše elektrická síť nebude dostatečně zásobená, tím nemyslím občasné krátkodobé výpadky, ale řekněme každý den, 12-18 hodin bez proudu.

Nejdůležitější tip: buďte trpěliví, zůstaňte v klidu a akceptujte, že to bude takové, jaké to bude, bez ohledu na to, jak vás to štve! Ano, je to na prd, ano je to nespravedlivé, ale někde na tom jsou tom mnohem hůř než ostatní.

1. Naplňte pár 2L PET lahví vodou a zmrazte je. Když vypadne elektřina, přesuňte 2 nebo 3 do lednice a omezte otevírání a zavírání dveří.
Ostatní zmrazené láhve nechte v mrazáku a vyndejte je pouze tehdy, když se ty v ledničce rozmrazí na zhruba 25% ledu. Tyto vyměňte je za ty zmražené. Tohle by mělo udržet lednici studenou, aby se dostatečné chlazení zachovalo alespoň po 8 hodin. Ty v mrazáku by měly zůstat zmrzlé alespoň 12 hodin. Pamatujte, neotvírejte a nezavírejte dveře, pokud to není naprosto nutné!

2. Pořiďte kvalitní powerbanku a používejte ji POUZE, když je elektřina vypnutá. Pokud víte, že budete bez proudu, telefon nastavte do úsporného režimu, bez zbytečných aplikací vysávajících baterii, abyste prodloužili výdrž baterie.

3. Investujte do kvalitních dobíjecích kempingových svítilen a náhradních dílů k nim. Nabíjí se, když je elektřina zapnutá a funguje dobře. Pořiďte si je do každého pokoje v domě ať nesedíte ve tmě.

4. Zloději milují, tmu. Osvětlete venkovní část svého domu solárním osvětlením. Investujte do slušných LED světel, takových s vlastními solárními panely. Reflektor 100 Wattů dává velmi slušné světlo a vydrží celou noc. Reflektor 200 wattů osvítí už poměrně velký prostor. Jsou verze jak s čidlem setmění, tak s pohybovým čidlem.

5. Nabíječka telefonu do auta je nutnost!

6. Skladujte ve své spíži/ledničce potraviny, které nevyžadují vaření (pokud máte pouze elektrický sporák/troubu. ) Pokud jste minimalisti, malý kempingový plynový vařič je dobrý tak na snadná jídla jako míchaná vejce, 2 min nudle atd. Klasická PB láhev s dvouplotýnkovým vařičem je takový základ.

7. Když je elektřina zapnutá, uvařte konvici a naplňte termosku nebo dvě na kojenecké láhve/čaj/kávu.

8. Naplánujte si návštěvy na svůj volný čas. Přes den to není tak špatné, ale v noci to může být opravdu depresivní sedět sám ve tmě noc co noc. Film, rande, jídlo venku, kulturní akce - to všechno dělá zázraky při zlepšení nálady a snížení účinku strádání. Nebojte se zavolat své přátele!

9. Pokud je to v možnostech vašeho rozpočtu, podívejte se na měnič napětí nebo generátor. I ten nejzákladnější vám dá minimálně pár hodin : světla, nabíječky, televize rádia, etc.

10. Teplá voda. Obyčejná solární sprchovací taška dostatečně plná a na slunci poskytne velmi příjemnou teplou sprchu. Solární ohřívač je samozřejmě lepší.

11. Vaření - udržovat zásobu dřevěného uhlí nebo dřeva bude nezbytnost. Investujte do PB lahví a plynového vařiče, pak už nebudou k sehnání.

12. Pokud prádlo při sušení dobře vypnete a pověsíte, nebude vyžadovat žehlení, nebo jen minimální.

13. Komunikace - při delších výpadcích vypínají mobilní věže. Poznejte své sousedy a můžete si koupit vysílačky. Pokud má někdo dost peněz, satelitní telefon je taky fajn věc.

Vím, že je to nepředstavitelné, deprimující nutí kroutit hlavou a možná nadávat na paranoidního Klofa, tak si zatím uvědomte co za luxus teď máme a hezky si ho užívejme.

Von Klof


Převzato z Facebooku.
Převzato v dobré víře, že je tyto informace potřeba šířit dále a že FB je může kdykoli odstranit.




Pro cenzory, udavače a další, kteří se snaží jakýmikoli prostředky zabránit šíření názorů, které se jim nelíbí a i pro naši ochranu před nezákonnou perzekucí za publikaci názoru, uvádíme že:

V době publikace tohoto textu/audia/videa TVRZENÍ NENÍ MOŽNÉ NEZÁVISLE OVĚŘIT.

Právo „svobodně vyhledávat informace” je přímo zakotveno v Listině základnách práv a svobod – Článek 17:
(1) Svoboda projevu a právo na informace jsou zaručeny.
(2) Každý má právo vyjadřovat své názory slovem, písmem, tiskem, obrazem nebo jiným způsobem, jakož i svobodně vyhledávat, přijímat a rozšiřovat ideje a informace bez ohledu na hranice státu.
(3) Cenzura je nepřípustná.


Štítky pro "Tipy co dělat při častých výpadcích elektřiny": , ,  
Komentovat příspěvky můžete na facebookové stránce INFORMACE.
Chcete být informováni o novinkách na tomto webu?
Označte stránku INFORMACE na facebooku nebo ji sledujte. Každý nový příspěvek tam najdete.

Obsah stránky se nemusí shodovat s názory a stanovisky majitelů webu ani editora, který obsah publikoval. Texty jsou díly autorů, kteří jsou pod článkem uvedeni.